Teeltplan: jaarrond eten

Regelmatig krijg ik de vraag hoeveel van een bepaald gewas gepoot moet worden om jaarrond te kunnen eten. Een lastige vraag, maar ik ben eens mijn aantekeningen van de afgelopen jaren ingedoken en heb het handboek ecologisch tuinieren van Velt er eens op nageslagen en dat leverde onderstaand schema op.

In dit schema heb ik geen aardappelen en uien opgenomen. Dit zijn gewassen die veel ruimte in beslag nemen. Mijn advies is daarom dat als je ruimte over hebt, je hier wat (vroege) aardappels en/of uien neerzet. Bij de hoeveelheden ga ik uit van een gezin bestaande uit 2 volwassenen en 2 opgroeiende kinderen.

Koolsoorten:

Boerenkool 8 planten pluk het volgroeide blad af, de kool groeit door met kleinere blaadjes die ook oogstbaar zijn.
Broccoli 5 planten Neem een soort die veel zijscheuten produceert, dan kun je er het hele seizoen van oogsten geschikte rassen:
– Calabrese
– Rasmus
Chinese kool 5 planten Najaarsgroente: zaaien en uitplanten na de langste dag om doorschieten te voorkomen
Groene kool 10-15 planten Late rassen zijn goed winterhard, oogst van november t/m februari geschikte rassen:
– Winterfürst
Koolrabi 20 planten Vroege rassen voor het voorjaar, late voor zaaien na de langste dag. Superschmelz plant je begin juli en geeft knollen van 1 kg die tot maart te bewaren zijn. geschikte rassen:
– Azur Star (vroeg)
– Blaril (laat)
– Superschmelz (bewaar)
Rode kool 10 planten Late soorten haal je voor de vorst binnen en kunnen vrij lang bewaard worden geschikte rassen:
– Amarant (vroeg)
– Langendijker bewaar (laat)
Spitskool 10 planten Zomergroente met een korte teeltduur
Spruitkool 12 planten
Witte kool 10-15 planten Je hebt vroege soorten voor de directe consumptie, herfst soorten zijn erg geschikt voor verwerking tot zuurkool en de late soorten zijn geschikt voor bewaring

Peulvruchten:

Erwten/peultjes dubbele rij van 5 mtr. Dit gewas teel je langs gaas. Zaai aan beide kanten van het gaas, voor 5 mtr. zijn dit ongeveer 200 planten (zaadjes)
Kapucijners dubbele rij van 3 mtr. Kapucijners worden wel 2 mtr. hoog en moet je telen langs gaas. Ook hier zaai je aan beide kanten van het gaas geschikte rassen:
– Blauwschokker
Snijbonen 8 stokken Een klimboon die je langs stokken teelt. Zet 3 planten (zaden) per stok. Zaai de eerste helft begin mei, de tweede helft half juni
Sperziebonen 150 zaden (100 gram) Struikbonen. Ik zet deze in ‘pollen’, 3 planten in een driehoek bij elkaar. Zaai om de 3 weken van begin mei tot half juli
Tuinbonen 140 zaden (200 gram) Ook deze zet ik in ‘pollen’. De eerste keer zaai ik eind februari, de tweede keer begin april

Wortel- en knolgewassen:

Bieten 5 meter Van midden april tot eind juni zaai ik om de 3 weken een meter. geschikte rassen:
– Egyptische platronde (vroeg)
– Cylindra (middel vroeg)
– Kogel 2 (laat)
Knolselderij 6 planten In januari/februari warm voorzaaien, vanaf mei uitplanten in de volle grond.
Knolvenkel 10 planten Je hebt vroege soorten (zaaien in mei) en late soorten (zaaien half juli) geschikte rassen:
– Fino (vroeg)
Perfektion (laat)
Pastinaak 10 meter Pastinaak zaai je tussen half maart en half april voor oogst van december t/m februari.
Winterwortel 2-3 m2 Winterwortel zaai ik breedwerpig tussen half mei en juni.
Zomerwortel 5 meter Deze zaai ik in 1 keer rond half april. Door iedere keer de grootste wortels te oogsten hoef je niet te dunnen.

Bladgewassen:

Andijvie 6-8 planten Half juli zaai ik op een zaaibed in de volle grond, als de plantjes groot genoeg zijn poot ik ze uit geschikte rassen:
– Nummer Vijf2 (kan lichte vorst verdragen)
Sla 4 meter Van april t/m juli zaai ik elke maand een rij snijsla. Je kunt wat plantjes uit planten om uit te laten groeien tot kropsla geschikte rassen:
– Mesclun van de Bolster
Snijbiet 6 planten Levert de hele zomer en herfst volop oogst op. Is te koop als mix. a1
Spinazie 4-5 m2 Spinazie zaai ik op een afstand van 20×20 cm. Dit levert een mooie grove spinazie op. Late rassen zaai ik in augustus, deze zijn het succesvolst. Vroege rassen zaai je vanaf medio maart, deze schieten snel door bij warmte. geschikte rassen:
– Winterreuzen (laat)

Vruchtgewassen:

Courgette 1 plant 1 plant levert een hele zomer een ruime oogst op!
Pompoen 5 planten Om ruimte te besparen kun je de pompoen ook laten klimmen. Koel en droog kun je pompoen tot in het voorjaar bewaren. Check regelmatig op schimmelaantasting.

Stengelgewassen:

Knoflook 3 bollen In november poot je de losse teentjes. Iedere teen groeit uit tot een bol. Oogst in juli, te bewaren tot begin januari
Prei 10 meter Je hebt zomer-, herfst- en winterrassen. De winterrassen kunnen je tot maart oogsten.

 

Leave a Comment