Alles wat je moet weten over het zelf telen van tomaten

Tomaten telen in ons klimaat is niet altijd even makkelijk, een natte zomer levert regelmatig schimmelbesmetting op. Hoe kun je toch succesvol tomaten telen in je tuin?

Hoe en wanneer kun je tomaten het beste voorzaaien, wanneer moet je ze verspenen? Welke grond gebruik je daarvoor? Wanneer kunnen ze naar buiten en wat zijn geschikte rassen in ons klimaat? In deze blog leer je het!

Voorzaaien
De kiemtemperatuur voor tomatenzaad is minimaal 18ÂșC en tomaten kunnen absoluut geen vorst verdragen. Daarom is het zinvol om tomaten binnen voor te zaaien, de planten zijn dan al van een mooi formaat als ze eind mei naar buiten gaan. “Waarom pas eind mei?” hoor ik u vragen, “ijsheiligen is toch altijd rond half mei?” Ja dat klopt, maar ik heb het al eens gehad dat we op 30 mei nog nachtvorst kregen, ruim 2 weken na ijsheiligen. Daarom neem ik geen risico.

Voorzaaien doe je het beste in een mini-kasje op kamertemperatuur, ergens tussen eind maart en half april. Ik zaai altijd voor in gewone (biologische) potgrond. Deze hoef je niet te zeven, je hoeft alleen maar handmatig de grove stukken die je tegenkomt eruit te halen. Zorg er wel voor dat de grond goed vochtig is.

Verspenen
Als de plantjes net boven de grond ‘piepen’ gaat de doorzichtige kap van het kasje af. Zo gauw de plantjes een paar blaadjes hebben wordt het tijd om ze te verspenen in een wat grotere pot. Zijn je zaailingen wat langer geworden? Geen probleem, zet ze gewoon wat dieper in de grond. Er mogen best wat blaadjes onder de grond terecht komen, als je er maar voor zorgt dat het kopje van de plant boven de grond uit blijft komen. De plant zal extra wortels maken op de stengel die onder de grond komt, daardoor krijg je mooie stevige, goed door gewortelde planten.

Tomaten verspeen ik altijd in een mengsel van half potgrond & half compost, dit om ervoor te zorgen dat de planten voldoende voedingsstoffen hebben totdat ze buiten in de volle grond uitgeplant gaan worden.

De verspeende planten worden weer binnen gezet, de eerste paar dagen het liefst bij kamertemperatuur. Als je ziet dat de planten weer gaan groeien is het mooi als je ze op een lichte wat koelere plek kunt zetten. Als het mooi weer is overdag mogen ze ook naar buiten, maar zorg ervoor dat ze ‘s avonds weer naar binnen gaan.

Welk ras kies je?
Tomaten zijn erg gevoelig voor phytophtera. Tomaten die in de volle grond staan en een keer een flinke regenbui over zich heen krijgen zijn dan binnen een paar dagen helemaal bruin. Natte zomers zijn helemaal funest voor tomaten in de volle grond. Veel tomatensoorten zijn daarom alleen geschikt om in een kas te telen. Soms zie je wel eens dat tuinders daarom een soort afdak boven hun tomaten hebben gebouwd.

Er zijn echter best wel wat rassen die phytophtera tolerant zijn. In het algemeen kun je zeggen dat soorten die dicht tegen de wilde tomaten aanzitten het tolerantst zijn. De Godin, eetbaar landschap heeft een aantal interessante rassen in het assortiment. Geschikt zijn o.a. ‘Humboldtii’, ‘Ida Gold’ en de ‘Olijf-tomaat’.

Ook Bingenheimer Saatgut heeft een aantal zaadvaste phytophtera tolerante rassen: ‘Dorenia’, ‘Quadro’, ‘Duttingold’, ‘Primabella’ en ‘Resibella’.

In mijn nieuwsbrief schrijf ik maandelijks over onderwerpen rond moestuinieren. Abonneren is gratis.

Leave a Comment