Bijenhouderij

Bovenstaande uitspraak raakt ons diep. Een goede reden om in 2012 te beginnen met de imkerij.

Op een natuurlijke manier
Een bijenvolk (Imme) is heel goed in staat om voor zichzelf te zorgen en wij proberen dan ook zo weinig mogelijk in te grijpen. We gebruiken geen chemische middelen om plagen en ziekten te bestrijden, de bijen mogen hun eigen raten bouwen, we proberen de bijen als het even kan op hun eigen honing te laten overwinteren en alle honing die we verkopen is puur natuur, dus zonder toegevoegde middelen.

Naast honing leveren de bijen nog andere nuttige producten zoals propolis en was. Van de bijenwas maken we onze eigen kaarsen en ook kunt u bij ons terecht voor verschillende propolis producten. Deze komen niet uit eigen imkerij maar nemen we af van betrouwbare partners. Ook kopen wij honing en bijenwas in van collega imkers. Dus bent u bijenhouder en heeft u meer honing of bijenwas dan u zelf kwijt kunt? Neem gerust contact met ons op.

Waar te koop?
Onze honing is op een aantal plekken in en rond Deventer te koop o.a. in de streekproductenwinkel van tuinderij de Haverkamp, bij het Infocentrum Den Nul en bij de Goede Buren in Olst. Verder verkopen we de honing aan huis in Olst en staan we regelmatig op markten. Voor meer informatie of verkoopadressen, neem gerust contact met ons op.

Zwermen
Op het moment dat een bijenvolk te groot wordt gaat zij zich ‘splitsen’. In vaktermen heet dit zwermen. De bijen hangen dan als een ‘kluit’ in bijvoorbeeld een boom.

Bijenzwerm in een struik

Op het moment dat zo’n zwerm ergens hangt, gaan een aantal bijen op zoek naar een nieuwe woonruimte. Dit kan een holle boom zijn, maar heel vaak is dat ook een spouwmuur of een plek onder de dakpannen. En dat is natuurlijk niet wenselijk!

Treft u in de omgeving van Deventer, Olst, Zwolle zo’n zwerm aan? Belt u Jan dan direct. Hij zorgt er dan voor dat ze een nieuw onderkomen krijgen.