Streekproducten op Texel

Eind februari zijn we een weekje op Texel geweest. Uiteraard hebben we veel streekproducten verkooppunten bezocht en ben ik aan het koken gegaan met al die mooie producten.

Een van de meest bijzondere producten van Texel vind ik de zilte zeegroenten. Overal op de wereld worden bodems steeds zouter als gevolg van de stijgende zeespiegel, bodemdaling en intensief grondwatergebruik. Veel van onze huidige groenten kunnen onder die omstandigheden niet groeien. Wadzilt op Texel is op zoek gegaan naar groenten die wel zouttolerant zijn. Ze hebben er nu 7 gevonden en al die groenten hebben een heerlijke zilte smaak.

Zilte aardappelen uit de oven
Het eerste gerecht wat ik heb gemaakt zijn Zilte aardappelen uit de oven. Het recept hiervoor staat op de website van Wadzilt. De truffelmayonaise hebben we niet gemaakt, in plaats hiervan heb ik het met een Texelse mayonaise geserveerd die we in een van de landwinkels hebben gekocht en na het omdraaien van de aardappels heb ik er wat uienringen overheen gestrooid die ik een kleine 15 min. heb meegebakken.

Lamsvlees
Bij veel landwinkels is Texels lamsvlees verkrijgbaar, al dan niet van eigen boerderij. Bij Hoeve Vrij & Blij in Den Hoorn kocht ik stoofvlees en heb daarvan het lamsstoofpotje van Susan Aretz van gemaakt met een paar kleine aanpassingen: de helft van de zilte aardappels heb ik vervangen door zilte winterpeen. Deze heb ik er met het lamsvlees uitgehaald, de aardappels heb ik laten zitten en gestampt (zie het recept).

De lamsburgers die ik bij Hoeve Vrij & Blij kocht heb ik gebakken en samen met wat zacht gesmoorde (Texelse) uien en wat Texelse mayonaise geserveerd op een Italiaanse bol. Hierbij een salade van winterpostelein die we gewoon in het wild hebben kunnen oogsten, de salade hebben we ‘opgeleukt’ met wat brokjes jonge schapenkaas.

Wildpluk
Ondanks het vroege seizoen kwamen we tijdens onze wandelingen al aardig wat eetbare planten tegen. Naast de hierboven beschreven winterpostelein zagen we volop zwartmoeskervel, de eerste jonge blaadjes van de kleine brandnetel en her en der wat kraailook.

Uit eten
De meeste Texelse horecagelegenheden gebruiken volop Texelse producten. Men is daar echt trots op de eigen producten en daar kunnen veel andere regio’s in Nederland een voorbeeld aan nemen. Wij hebben gegeten bij De Stal in Den Burg, een echte aanrader!

Hier wordt volop gekookt met al het lekkers wat het eiland te bieden heeft. Martine at een stalburger, door de kok zelf gemaakt van Texels rundvlees. Zelf nam de seizoensspecial, 3 soorten lamsvlees met seizoensgroenten. Bij de menu’s werden zelf gebakken en gesneden frites en een salade geserveerd.

Leave a Comment