Stadslandbouw

Een aantal jaren geleden werd dat gezien als het ei van Columbus: stadslandbouw. De manier om de stad van verantwoord voedsel te voorzien, geteeld op kleine (tijdelijk) braakliggende percelen.

In Amerika en Canada waren toen al veel kleine tuinbouwbedrijven waar de eigenaren een goed inkomen wisten te vergaren door hun producten lokaal te verkopen. Zou dat in Nederland ook werken? Tijd voor een onderzoek!

aanleg in 2014, gefotografeerd met een Drone

Stadslandbouw Zutphen
Samen met René Röell heb ik in 2014 Stadslandbouw Zutphen opgezet. Op een voormalig sportterrein hebben we 2000m2 grasland omgezet in ronde bedden met daartussen graspaden. Omdat het een tijdelijke locatie is, we mogen hier tot eind 2021 gebruik van maken, hebben we er voor gekozen om alleen eenjarige groenten en wat kruiden te gaan verbouwen. Dus geen investeringen in bomen en struiken. Zou het ons lukken om hier voldoende groente en kruiden te telen om er een klein inkomen uit te halen.

Met vallen en opstaan
In het eerste jaar kwamen we er achter dat er toch wel heel veel groenteplanten op 2000
m2 kunnen groeien. Dat jaar werden de bedden dus niet optimaal benut…

En dan de vraag hoe kom je aan klanten? We zijn verschillende horecabedrijven af geweest, maar ja, ze hadden allemaal al hun vaste groenteleverancier (vaak de groothandel) en om dan in zee te gaan met een paar onbekende telers is wel een hele grote stap! Om wat meer naamsbekendheid op te bouwen hebben we een open dag georganiseerd en stonden we met onze groenten op verschillende braderieën in Zutphen.

Onze intekenlijst voor de wekelijkse nieuwsbrief was een belangrijk wapen. Via deze nieuwsbrief hielden we de mensen op de hoogte wat er te oogsten was en de eerste klanten kwamen op de tuin om groenten te kopen. De nieuwsbrief werd soms door hun doorgestuurd naar buren en vrienden en langzaam maar zeker werd een kring vaste klanten opgebouwd. Dit heeft zeker twee jaar geduurd.

Stadslandbouw Zutphen

En nu
René is in 2017 gestopt met de Stadslandbouw activiteiten en sinds die tijd doe ik het in mijn eentje. Door een stuk efficiëntie die ik me in de loop der jaren heb aangeleerd lukt het mij om dat in twee dagen per week te doen.

Ik heb een vaste klantenkring opgebouwd die bereid zijn om iets meer te betalen voor kwalitatief goede, verse groenten en kruiden. Vooral particulieren, maar ook een aantal wat kleinere cateringbedrijven. Daarnaast heb ik wekelijks een onbemande groentekraam langs een druk fietspad staan.

In 2018 ben ik samen met Willy Boogaard begonnen om ook een stadslandbouw project in Den Nul op te zetten. Hier hebben we 0,9 ha. ter beschikking. Voldoende ruimte dus om ook bomen en struiken aan te planten en misschien in de toekomst een kas te plaatsen.