Kweek verwijderen

Kweek is een wortelonkruid die menig tuinder al tot wanhoop heeft gedreven. Als je dit probleem niet ‘bij de wortel’ aanpakt, kan het jarenlang door blijven etteren. Hieronder beschrijf ik hoe ik dit probleem onkruid bij mij op de tuin aanpak.

Toen wij deze tuin begonnen in het najaar van 2018 was dit een weiland met heel veel kweekgras. We hebben ervoor gekozen om de grasmat intact te laten en alleen op de plaatsen waar bedden komen het gras (en dus ook de kweek) weg te halen. We hebben dit op verschillende manieren geprobeerd (afplaggen, bedekken met karton en compost en in het karton plantgaten maken), maar de meest effectieve methode beschrijf ik hieronder.

Sheetmulchen met karton
Een nieuw bed zetten we eerst uit met touw. Langs dit touw maken we met de graskantensteker of spade een smalle diepe gleuf waar we karton insteken. Dit karton vouwen we om over het bed heen. Vervolgens leggen we over het hele bed 3-4 lagen karton, dakpansgewijs over elkaar. Hierboven op komt een laag stro en dit geheel laten we een aantal maanden liggen.

In die maanden verteerd door gebrek aan licht het gras. Ook het karton zal door het bodemleven afgebroken worden. Op een gegeven moment zie je door het stro heen de kweek weer opkomen. Dit is het moment om de volgende stap te nemen!

Kleine aardbeving
We halen dan het stro en de laatste resten karton van het bed af. Wat overblijft zijn de kluwens met kweekwortels (zie foto). Vervolgens maken we dan de grond goed los met de spitvork en trekken we de kluwens met de kweekwortels eruit. Nadien gaan we er nog een keer goed met de spitvork doorheen om nog zoveel mogelijk resten (kleine) kweekwortels eruit te krijgen. Na deze eenmalige aardbeving kan de hark erover en is het bed klaar om ingezaaid of gepoot te worden.

Bijhouden is de kunst
In de komende maanden zul je merken dat je nog niet helemaal van de kweek af bent, her en der in het bed zul je nog wat tegenkomen. Immers, ieder stukje wortel wat je hebt laten zitten, hoe klein ook, zal weer uitlopen.

Het is zaak om deze stukken kweek zo secuur mogelijk met wortel en al te verwijderen. En bedenk, als een stukje wortel afbreekt, zal deze weer uitlopen. Na verloop van tijd ben je op deze manier het meeste kweek kwijt…

 

1 thought on “Kweek verwijderen”

  1. Een andere manier is: het bed uitzetten, dan een gleuf maken en vervolgens met de spitvork het bed loswoelen en het kweekgras zoveel mogelijk verwijderen. Het bed zal zaai
    klaar gemaakt moeten worden. En daarna bijhouden. Zodra een spriet kweekgras weer de kop opsteekt, deze spriet uit het bed trekken. Op deze wijze mergel je de wortelstok uit en het kweekgras verdwijnt. Op deze wijze hoef je geen maanden te wachten. Je kunt er direct mee aan de slag.

    Reply

Leave a Comment