Mollen op je tuinderij

Het is je misschien al eens opgevallen dat je met name in de wintermaanden veel meer ‘verse’ molshopen ziet dan in de rest van het jaar. Hoe komt dit eigenlijk?

De paartijd van mollen is van februari – april. Voorafgaand aan deze periode bouwen de vrouwtjes diep onder de grond een groot nest om hun jongen groot te brengen. De grond uit die gangen wordt omhoog gebracht, dit zijn de molshopen zoals wij die kennen. Naast deze diepe gangen maakt de mol ook gebruik van zgn. jaaggangen hoog in de grond. Deze gangen zijn te herkennen aan de grond die iets omhoog gedrukt is.

Functie van de mol
Mollen in onze tuin worden vaak ‘vervloekt’, maar we moeten niet vergeten dat ze ook een functie hebben in het ecosysteem.

De belangrijkste functie voor ons tuinders is wel dat ze veel schadelijke dieren eten. Zo eten ze de onder de grond levende emelten (larven van de langpootmug) en engerlingen (larven van de meikever). Emelten en engerlingen eten aan de wortels van onze grasmat. In de zomer kan deze vraatschade zulke vormen aannemen dat hele stukken van de grasmat afsterven. Kieskeurig zijn engerlingen en emelten niet, de wortels van onze groenteplanten lusten ze ook!

De mol vindt zijn voedsel niet alleen onder de grond, soms komt hij/zij ook naar boven om te jagen. Dan staan o.a. naaktslakken op het menu.

Drainage & biodiversiteit
Met zijn (diepe) gangen maakt de mol de bodem ook luchtig en kan bij overvloedige regenval het water makkelijker weglopen. En molshopen in het gras zijn met uitstek plekken waar andere zaden kunnen ontkiemen. Dit zorgt voor gevarieerdere weilanden, meer biodiversiteit dus. Hier kunnen we de natuur natuurlijk ook een handje helpen.

Hark in maart – april de molshopen vlak en zaai hier een mengsel van diverse gewenste kruiden, bijvoorbeeld bloeiende planten om meer insecten aan te trekken. Veehouders die meer biodiversiteit in hun weiland willen kunnen hier een mengsel van bijvoorbeeld klaver, witte dovenetel en weegbree inzaaien. Deze kruiden zijn goed voor de diergezondheid en komt daarnaast de smaak van de melk ten goede.

Bestrijding?
Mollen zijn solitaire dieren en het gangenstelsel is zijn territorium die hij/zij op een agressieve wijze verdedigd.

Op het moment dat we een mol wegvangen zal een andere mol zijn plek innemen. We moeten dus continu klemmen blijven zetten of het beestje accepteren op onze tuinderij…

 

1 thought on “Mollen op je tuinderij”

Leave a Comment