‘lockdown’ polycultuur

Ik wil geen pessimist zijn, maar stel, stel dat vanwege de Corona crisis het land toch helemaal op slot moet? Dat je dan tot pak hem beet 1 juni niet meer op je moestuin mag komen? Wat zou je dan nu op dit moment kunnen doen om na 1 juni toch oogst te hebben? Ik bedacht hiervoor de ‘lockdown’ polycultuur!

Deze polycultuur is tot stand gekomen met bovenstaande in gedachte, maar dat hoeft natuurlijk niet de reden te zijn om hem uit te voeren. Het is gewoon een hele efficiënte manier om op een redelijk klein oppervlakte veel verschillende groenten te telen.

Het principe
Deze polycultuur is eind maart 2020 uitgevoerd en ik heb hiervoor gewassen gebruikt die in deze periode in de volle grond gezaaid kunnen worden. Hoge en lage gewassen wisselen elkaar af, we gebruiken gewassen met een korte en lange groeiperiode en daar waar mogelijk heb ik meerdere soorten van 1 gewas gebruikt. Ook heb ik de planten uit dezelfde plantenfamilies niet naast elkaar gezet. Zo houdt je de voedingsstoffen in de bodem beter in balans. Een uitzondering heb ik gemaakt voor de radijs en raapstelen (rij 6, 7 & 8), de reden hiervoor heb ik beschreven in het hoofdstuk over de oogst.

De uitvoering
De verschillende gewassen zijn  op rijen gezaaid die 20 cm uit elkaar liggen. In mijn eigen polycultuur heb ik 9 verschillende soorten gebruikt, maar afhankelijk van wat je nog aan zaad hebt liggen kunnen dat er meer of minder zijn. Mijn volgorde:

  1. andijvie (composiet) (redelijk dik gezaaid)
  2. peterseliewortel (schermbloemige) (op 10 cm van elkaar)
  3. eikenbladsla mix (composiet) (redelijk dik gezaaid)
  4. biet Alvro Mono (amarant) (op 10 cm van elkaar)
  5. wortel (schermbloemige) (dun gezaaid)
  6. radijs French breakfast (kruisbloemige) (op 10 cm van elkaar)
  7. raapstelen (kruisbloemige) (redelijk dik gezaaid)
  8. radijs Marieke (kruisbloemige) (op 10 cm van elkaar)
  9. biet egyptische platronde (amarant) (op 10 cm van elkaar)

Mocht je nog zaad van stengelui (lookachtigen) hebben liggen dan kan deze tussen rij 4 en 5 gezaaid worden. Voor de sla heb ik gekozen voor een mengsel van verschillende eikenblad soorten, je kunt hiervoor ook goed de mesclun mix van De Bolster gebruiken.  Bij de bieten is de Egyptische platronde het bekendste vroege ras. Zelf had ik ook nog Alvro Mono liggen, ook een vroeg ras, heb je deze niet, zaai dan de Egyptische platronde op rij 4 en sla rij 9 over. Mocht je voldoende ruimte hebben, begin dan na rij 9 weer met rij 1.

De oogst
Zowel de radijs als de raapstelen behoren tot dezelfde plantenfamilie (kruisbloemigen), deze heb ik toch naast elkaar gezet omdat je de radijs als eerste oogst en je hiermee ruimte creëert voor de raapstelen.  De andijvie en de sla snij je iets boven de grond af. Het gewas loopt dan weer uit waardoor je er meerdere keren van kan oogsten (erg efficiënt!). Op een gegeven moment zullen ze doorschieten (in bloei komen) en worden ze bitter, dan verwijder je het gewas met wortel en al uit de grond en kun je op die plek wat anders zaaien of planten.

Raapstelen oogst ik ook altijd met wortel en al, afsnijden en doorgroeien wil ook wel bij dit gewas, maar in het voorjaar zal hij dan snel doorschieten, vandaar dat ik dat nooit doe. De peterseliewortel en wortel groeien het langzaamst en zullen dus als laatste geoogst worden.

 

 

Leave a Comment