Plaagdieren: slakken

De slak is een van de plaagdieren die een tuinder tot wanhoop kunnen drijven! Nu ben ik geen ‘slakken expert’ maar ik ga in dit artikel toch proberen een en ander te duiden.

Niet alle slakken zijn planteneters (de soorten die ons als tuinder tot wanhoop drijven), er zijn ook aaseters en slakken die van dood organisch materiaal leven. Vooral die laatste soorten zijn voor ons belangrijk, net als bijvoorbeeld wormen helpen zij mee om organisch materiaal af te breken waardoor der voedingsstoffen weer vrij komen voor onze planten.

Vijanden
Het is goed om te weten wat de natuurlijke vijanden van slakken zijn, deze willen we graag aantrekken om ons te helpen de slakkenplaag onder controle te houden (bron: Wikipedia):

  • vogels (vooral de zanglijster)
  • de hazelworm
  • kikkers & padden
  • egels
  • duizendpoten
  • (de larven van) sommige loopkevers

Verder weet ik dat een aantal tuinders goede resultaten behalen door het inzetten van loopeenden. Hier heb ik zelf geen ervaring mee.

Vogels
De zanglijster is wel de bekendste slakkeneter onder de vogels, maar ook kauwen en eksters eten slakken. Allemaal vogels die zich thuis voelen in tuinen, parken en bossen. Zorg dat er ergens bij jou tuin in de buurt een haag staat of wat dichte struiken, dan komen er gegarandeerd een aantal van deze vogels op af.

Hazelworm
De hazelworm is een pootloze hagedis die in grote delen van Nederland (met uitzondering van Zeeland) voorkomt. Hij heeft een voorkeur voor enigszins vochtige met dichte vegetatie bedekte gebieden. Je komt ze vooral tegen in bos- en heidegebieden, maar ook in spoor- en wegbermen, struwelen, houtwallen en onder steenhopen (bron: Ravon). Het is dus zinvol om her en der in de tuin wat steenhopen of oude dakpannen neer te leggen.

Kikkers en padden
Ook van kikkers en padden is bekend dat ze wel een slakje lusten. De makkelijkste manier om deze amfibieën aan te trekken is door het aanleggen van een paddenpoel. Een paddenpoel is eigenlijk niets meer dan een ondiep watertje met glooiende kanten waar de kikkers en padden makkelijk in en uit kunnen kruipen.Als je ergens in je tuin het terrein wat lager is, kun je hier met behulp van een stukje vijverfolie een poel creëren. Leg rond de poel een paar grote keien neer waarop ze zich op kunnen warmen. Daarnaast kun je een kruidlaag rond de poel aanbrengen met hierin watermunt, gele lis en bies. Zorg ervoor dat er geen grote bomen of struiken rond je poel staan, die houden teveel zonnestraling tegen. In de winter zoeken ze een beschutte plek waar ze zich in kunnen graven om hun winterslaap te houden.

Egels
Egels eten naast wormen, rupsen en kevers veel naaktslakken. Het zijn echte nachtdieren, overdag slapen ze in een nest van bladeren en/of mos onder struiken of takkenbossen. Ze hebben een goed reukvermogen en gehoor waarmee ze hun prooidieren weten op te sporen (bron: zoogdiervereniging). Door het aanleggen van een takkenril creëer je goede schuilplek waar hij/zij overdag kan slapen. Groei en Bloei heeft een leuke video gemaakt waarin uitgelegd wordt hoe je een takkenril maakt.

Duizendpoten
Dit zijn snelle jagers die insecten, slakken, wormen pissebedden en spinnen eten. Overdag verschuilen zij zich onder boomschors, stenen en houtblokken. Ik geef hierbij hetzelfde advies als bij de hazelworm: leg her en der wat steenhopen of oude dakpannen in je tuin.

(Larven van) loopkevers
Ook loopkevers zijn nachtdieren en verschuilen zich overdag onder kluitjes aarde, blaadjes of scheuren in de grond. Ze eten o.a. bladluizen, springstaarten, slakken en coloradokevers. Kortom, een nuttig insect in onze tuin! (bron: brochure Louis Bolk instituut, blz. 18) Zorg dus voor wat rommelplekjes in je tuin om deze kevers aan te trekken. Ook schijnen ze het heerlijk te vinden om zich te verschuilen tussen polvormige grassen, hiervoor kun je wat siergrassen aanplanten in je tuin.

 

 

2 thoughts on “Plaagdieren: slakken”

  1. Die loopeendjes, dat werkt echt hè. Door omstandigheden heb ik er sinds een jaar of twee geen meer. Sinds vorige zomer tieren de naaktslakken hier terug weelderig. Tijd om terug eens een koppeltje eendjes te verwelkomen, denk ik …

    Reply

Leave a Comment